Yargıtay;'Tuvalette sigara içen işçinin işine tazminatsız son verilemez.'

İşçi ile işveren uyuşmazlıklarındaki anlaşmazlıklar pek çok sebeple ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi hallerde kim haklı kim haksız. Yargıtay 9.Dairesi 18.2.2015 günlü kararında yazı başlığındaki konu tartışılmış.

Buna göre ‘ Davacı işçi tuvalette sigara içmiş, patron da sigara içme ihtar etmiş fakat işçi buna uymayınca işine son vermiştir. İşveren ‘işçi tuvalette sigara içmesi nedeniyle haklı nedenle sözleşmenin feshedildiğini savunmuştur, Mahkemece 5727 sayılı Yasaya da dayanılarak sözleşmenin haklı nedenle feshedildiği kabul edilmiştir.

Yargıtay, mahkemenin kararını doğru bulmayarak bozmuştur.

Yargıtay’a göre ‘5727 sayılı Yasadaki düzenlemeler karşısında kapalı ortamda sigara içmenin cezası idari yaptırımdır. Sigara içmenin haklı fesih sayılabilmesi için sigara içilen yerin ve işçinin yaptığı iş açısından iş güvenliğini tehlikeye düşürecek bir hal olması gerekir.

Somut olayda işçinin 14/07/2011 tarihinde sigara içtiği yer tuvalet olup burada sigara içmenin iş güvenliğini ne şekilde tehlikeye düşürdüğü açıklanmamıştır. İşverenin işin tehlikeye düşürüldüğü yönünde bir iddiası olmadığından davacının tuvalette sigara içmesi eylemi, haklı fesih sebebi oluşturmaz. Bu eylem olsa olsa geçerli fesih sebebi sayılabilir. Bu nedenle davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekir diyerek işçiye tazminat ödenmesine karar vermiştir.

14.4.2015

AV TEVRAT DURAN,İstanbul

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir