İhbar tazminatı hakkında bilmedikleriniz.

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanununun 13. maddesinde belirtilen esaslara uyulmadan işçi ya da işveren tarafından sona erdirilmesi halinde işi terkeden işçi ya da iş akdini fesheden işveren aynı maddede belirtilen bildirim önellerine ait tazminat ödeyecektir.  İhbar tazminatı; işçinin yeni bir iş buluncaya kadar geçecek süre için ödenmesi gereken tazminattır. Önceden haber vermeden işten çıkarılarak ortada kalan işçiyi tanınmış bir tazminattır.
İşçiler haklı olarak örneğin ücretlerinin düşürüldüğünü ve işveren tarafından bunu kabul etmeyenlere dilekçe ile başvurmaları üzerine tüm haklarının ödeneceğinin bildirilmesi üzerine istifa dilekçesi verdiği bu şekilde aldatılarak iş sözleşmesinin sona erdirildiğini iddia etmiş olsun. İşveren ise davacının iş sözleşmesini kendisinin feshettiğini savunmuştur.
Gerçekten de davacı ve arkadaşlarının yeni toplu iş sözleşmesi ile birlikte ücretlerinin düşürülmek istendiği, bu değişikliği kabul etmeyenlere dilekçe ile başvurmaları halinde kanuni haklarının ödeneceğinin duyurulduğu görülmektedir.
Bununla birlikte işçi el yazısı ile ücret değişikliğini kabul etmediğini ifade ederek iş sözleşmesini 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/2e-2f hükümleri uyarınca haklı sebeple feshettiği görülmektedir. 
Bu fesih bildiriminin davalı işverence işçinin iradesi sakatlanarak alındığının yöntemince kanıtlanamamış olsun.
Şu halde iş sözleşmesi işçi tarafından feshedilmiş olup iş sözleşmesini kendisi fesheden taraf ihbar tazminatına hak kazanamaz fakat kıdem tazminatı kazanabilecektir. 22.5.2015
AV. TEVRAT DURAN,İstanbul,,
İhbar önellerine buradan ulaşabilirsiniz. http://www.tevratduran.com/172/

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir