Bankanın kredi dosya masrafını mahkeme kararına rağmen ödememesi halinde ne yapmalı ?

Önce kredi dosya masrafı,yeniden yapılandırma  ile ilgili kısaca yasal ve yargısal durumu izah edelim.

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4822 Sayılı Kanunla değişik 6 ncı maddesiyle sözleşmelerdeki haksız şart düzenlenmiş ve <Satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı, değildir. Eğer bir sözleşme şartı önceden Hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez. Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir. 6/A, 6/B, 6/C, 7, 9, 9/A, 10, 10/A ve 11/A maddelerinde yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözleşmeleri en az oniki punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir …> hükmü, yine 4077 Sayılı Kanunun değişik 6 ve 31 maddelerine dayanılarak hazırlanan Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinde <satıcı, sağlayıcı veya kredi veren tarafından tüketiciyle akdedilen sözleşmede kullanılan haksız şartlar batıldır> hükmü getirilmiştir.

Banka ile müşteri arasında imzalanan sözleşmede krediyle ilgili masrafların, komisyonun, vergi ve harçların müşteri tarafından ödeneceği belirtilmektedir.  Ancak, bu ücret ve masrafların hangi nedenlerle alınacağına dair sözleşmede ve bilgi formunda açıklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Kural olarak davalı banka, sadece kredinin verilmesi için zorunlu olan masrafları tüketiciden isteyebilir. Kredi verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükü ise davalı bankaya aittir. Aksi halde, içeriği somutlaştırılmayan diğer ücret ve masraflar başlığı altında maktuen belirlenen bir miktarın tüketiciden alınacağına dair hükmün yukarıda açıklanan yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğundan dosya masrafı, yapılandırma masrafı tüketiciye ödenmelidir.

Peki mahkeme kararı ya da Tüketici Sorunları Hakem heyeti kararına rağmen banka dosya masrafını ödemek istemezse ne yapılmalı. 

Bu durumda avukata vekalet vererek ilam mahiyetindeki bu belge ile icra müdürlüğünde haciz yoluyla ya da iflas yoluyla takip başlatılmaktadır. Elektronik imza sahibi avukatların hazırlayacağı belgelerle birlikte icra dairesine başvuracak, İcra Dairesi de  ödemek için bankaya 7 gün süre tanıyacaktır. Bu süreçte bankalar dosya masrafını  faiziyle,tahsil harcıyla birlikte icra veznesine ödemektedir. Hak sahibine de avukatı ödeme yaparak süreci sonlandırmaktadır.

Sofistike ( karmaşık) yargı sürecinde zaman,para ve hak kaybına uğramamanız için süreçte uzman avukat yardımı almanız lehinizedir.

AV.TEVRAT DURAN

GSM:0553 254 81 34

(Yalnız İstanbul’dan arayınız. 09:00-20:00 arası randevu için arayınız. )

Tavsiye Edilen Yazılar

3 Yorumlar

  1. Dosya masrafı adı altında Tüketici Hakem Heyetinden bankanın bana ödeme yapabileceğini dair bir sonuç gelmiştir. akabinde bankaya gidip evrakı gösterdiğimde bana genel müdürlüğünün haberi olmadığını ve genel müdürlüğünün geri dönüş yapıp sms ile cevap vereceğini bilgisini vermiştir banka ama ben beklemek zorunda olmadığımı sonuçta hakem heyetinden sonuç çıktığına dair elimde evrak var lütfen ne yapmam gerektiğini bana söyler misiniz? herhangi avukata gidip dava mı açayım

    • Ofisimize gelerek ya da tanıdığınız avukata giderek 2004 sayılı İİK gereğince işlem başlatılmalıdır. 7 gün içinde banka bu bedeli ödeyecektir.

  2. Merhaba. Ben tüketici mahkemesine dava dilekçemi verdim ve kazandım. Garanti bankası hesap işletim ücretini bana ödememek için karşı dava açtı ve kazandı. 57 tl değerinde dosya masrafları üstüme kaldı. Ve bu sonuç 8 ay önce oldu. Ne yapmalıyım ? 🙁


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir