Anayasa'da yazılı temel işçi hakları

Anayasa nedir ?

Anayasa en basit tanımıyla, bir devletin temel örgütleniş  tarzını , organlarını,  bu organlar arası ilişkileri, devletle birey arasındaki ilişkilerde temel kuralları belirleyen üstün bir kanundur. Vatandaşların sivil-siyasi haklarının yanısıra sosyal güvenlik, sağlıklı bir ortamda çalışma, dinlenme hakkı gibi ekonomik ve sosyal hakları anayasalarda yer almaktadır. Bu haklar devlete ve çalışma yaşamında işverenlere karşı ileri sürülür.

Bu haklar temel insan hakları olduğundan mutlaktır ve hiçbir şarta bağlı tutulamaz, sözleşmelerde bu temel insan hakları aleyhine hüküm konulamaz, sözleşmeye konsa bile hukuken hiçbir değer taşımazlar. Şimdi kısaca temel kanun metni olan ve yasaların en üstünde gelen Anayasamızdaki işçilere tanınan temel hakları sıralayalım.

İŞÇİLERİN TEMEL ANAYASAL HAKLARI NELERDİR ?

Çalışanların temel haklarının başında, çalışma hakkı ve özgürlüğü gelmektedir.

Sosyal devlet, bireylere çalışma hakkını sosyal bir hak olarak tanımıştır. Çalışanların temel hakları, kadın ve genç işçilerin korunmasına bağlı olarak gelişmiş, sosyal güvenlik hakkı, örgütlenme hakkı, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı, iş güvencesi hakkı, dinlenme hakkı, işçi sağlığı ve güvenliği hakkı temel sosyal haklar olarak kabul edilmiştir.

Anayasamızın 2.maddesine göre TC, sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet, güçlü karşısında zayıfı koruyucu bu kişilerin toplumsal eşitsizliklerden kaynaklanan mağduriyetini azaltıcı şekilde insan onuruna yaraşan asgari bir yaşam düzeyini sağlamalıdır.

Anayasa’nın 49. maddesine göre “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır”.

Anayasa’nın 60. maddesinde düzenlenen Sosyal güvenlik hakkı “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.” •

Örgütlenme hakkı, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı: Anayasa’da, çalışanların ve işverenlerin, üyelerinin çalışma ilişkilerinde ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için, önceden izin almaksızın, sendikalar ve üst kuruluşlar kurma hakkına sahip bulundukları hükme bağlanmıştır (AY/m.51/1). •

Ücretsiz çalışma yasağı: Angarya yasaktır (AY/m.18).

Asgari ücretin sağlanması ve adil ücret hakkı: Anayasa’nın 55’inci maddesine göre; “Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları ise uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır. Asgarî ücretin tespitinde ülkenin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde bulundurulur.

Dinlenme hakkı: Madde 50 – Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.

Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.

Dinlenmek çalışanların hakkıdır.

Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.

İşçilerin Anayasal hakları hukuk devleti ilkesi gereğince mahkemeler ve idare tarafından güvence altına alınmıştır. İşçilerin haklarının ihlali halinde mahkemeler ve idari organlarda işçi hakkını arayabilir.

1136 sayılı Avukatlık Yasası

Madde 1. Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. (Değişik: 2/5/2001-4667/1 m.) Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Avukatlığın Amacı Madde 2. (Değişik: 2/5/2001-4667/2 m.)

Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.

Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder. 

Mevzuatın sofistike (karışık) ve devlet aygıtının dağınık olması gibi nedenlerle işçilerin davalarını, taleplerini uzman işçi avukatı eliyle yapması doğre olur. Çünkü avukat, hukuki bilgi ve tecrübesini adalete ve işçilere sunmaktadır. Nasılki hastalığı hekim tedavi ediyorsa, hukuki sorunu da avukat çözer.  23.01.2015

AV.TEVRAT DURAN

Bilgi için: 0553 254 81 34

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir